Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Μodus vivendi, modus operandi

.


Μodus vivendi, modus operandi


Όσο ο οικονομικός κλοιός σφίγγει, οι Έλληνες καλούνται επειγόντως να αναθεωρήσουν και το modus vivendi και το modus operandi για να χρησιμοποιήσουμε δυο, διεθνώς, παγιωμένες λατινικές ορολογίες.

Τόσο το modus vivendi με τη διφορούμενη έννοια του τρόπου ζωής αλλά και με την άλλη του ερμηνεία, της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ διαφωνούντων μερών, όσο και το modus operandi με την έννοια του τρόπου λειτουργίας μπαίνουν σε τροχιά επαναπροσδιορισμού, απολύτως αναγκαίου για την επιβίωση ατόμων και λαού στην Ελλάδα της κρίσης του 2010.

Το γύρισμα του τροχού στα περασμένα διαβεβαιώνει πως και αυτός ο κρίκος στην αλυσίδα της ιστορίας θα ολοκληρωθεί - είθε με το λιγότερο δυνατό κόστος - φέρνοντας νέα ώθηση στην ανάπτυξη με αναγκαία την προϋπόθεση να μη διασπαστεί η κοινωνική συνοχή και να μην επικρατήσουν υπερβολές και ακρότητες.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής πως «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες». Κάθε ακμή φέρνει την παρακμή και μετά από κάθε την παρακμή «το πτηνό φοίνικας» αναγεννιέται από την τέφρα του.




Η  κ ρ ί σ η  τ ο υ  1 9 3 0

Στο ξεκίνημα της ζοφερής, οικονομικά, χρονιάς του 1930, η Ελλάδα βρισκόταν στα νύχια μιας παγκόσμιας οικονομικής περιδίνησης, αντίστοιχης με τη σημερινή. Και ενώ διαφέρουν τα χαρακτηριστικά των εποχών οι κάποιες συνέπειες είναι πανομοιότυπες σαν από καρμπόν.

Όσο κι αν είναι οδυνηρή η διαπίστωση και ηχεί δυσάρεστα στα αυτιά σε μια κακή συγκυρία, όπως αυτή, που απαιτεί ενθάρρυνση και αισιοδοξία, είναι ιστορικά διακριβωμένο πως το θλιβερότερο επακόλουθο των κρίσεων, αδιαμφισβήτητα, είναι οι πτωχεύσεις επαγγελματιών, βιομηχάνων και εμπόρων, γεγονός που συνεπάγεται το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και την αύξηση της στρατιάς των ανέργων υπαλλήλων και εργατών.

Την άνθηση της βιομηχανίας από το 1925 και εντεύθεν, με διαθέσιμα χιλιάδες εργατικά χέρια προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ακολούθησε κύμα χιλιάδων πτωχεύσεων, όπως μαρτυρεί ο επίσημος κατάλογος του Πρωτοδικείου Αθηνών που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1930, στην εφημερίδα «Εμπρός».

Στο τελευταίο τρίμηνο του 1929, το φαινόμενο των πτωχεύσεων είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σωρός ήταν οι αιτήσεις πτώχευσης στο Πρωτοδικείο και εκατοντάδες, ημερησίως, τα διαμαρτυρημένα γραμμάτια επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα, χαρακτηρίζει το κράτος ως το σκληρότερο πιστωτή και ζητά την απόλυση των κρατουμένων για χρέη (φυλακίζονταν για 200 δραχμές χρέος!). Προτείνει δε να έχουν οι πληττόμενοι τη δυνατότητα κήρυξης χρεοστασίου χωρίς να φυλακίζονται ώστε να μπορούν να δουλέψουν για να πληρώσουν τα χρέη τους.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του διευθυντή των φυλακών στο παράδειγμα του μακαριστού μητροπολίτη Αθηνών Χρυσοστόμου που πέτυχε με εράνους την αποφυλάκιση δέκα κρατουμένων για χρέη, των οποίων τα παιδιά πεινούσαν, ενώ οι ίδιοι «σάπιζαν» στη φυλακή για πεντακόσιες δραχμές χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν και να ξεχρεώσουν.


Ακολουθεί μία ενδεικτική αναφορά ονομάτων επαγγελματιών, όπου η ποικιλία των επαγγελμάτων αποδεικνύει πως η κρίση έπληξε όλους τους κλάδους και όλα τα καταστήματα, από τα είδη διατροφής και επιβίωσης μέχρι τα είδη πολυτελείας: Ταγκόπουλος, Χρηματομεσίτης, Παναγιωτίδης Εργοστάσιον Πλεκτικής, Τζώντης Κρεοπώλης, Αλ Κάιν Τάπητες, Ανώνυμος Ελληνική Εταιρία Πλινθοποιῒας, Λεμπεσόπουλος Ηλεκτρικά, Δίγκας Αρώματα, Βεντουράκος Μεταξωτά, Γιαννουλάκος Επιχειρήσεις Μεταφορών, Αυγερινός Γυναικείοι Πίλοι (καπέλα), Αλεξόπουλος Δέρματα, Καλόγερος Εδώδιμα, Κατσολιέρης Αποικιακά, Θεοφανόπουλος Ψιλικά, Κουτσούρης Έτοιμα Ενδύματα, κτλ.



Άνω και κάτω: Διαφημίσεις του 1930 στο περιοδικό «Νουμάς»

Το πρωτοσέλιδο της εν λόγω εφημερίδας με πηχυαίους τίτλους αποτύπωνε την τραγικότητα της κατάστασης σε άρθρο του Μήτσου Δειλινού: «ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΤΩΧΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑ ΧΡΕΗ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.- ΑΘΩΟΙ ΠΟΛΙΤΑΙ ΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΑΣΤΟΡΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΔΙΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ ΔΕΝ ΕΦΑΝΗΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΙΣ Τας ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ.- ΠΩΣ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΙ.- Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ».



Σε τελική ανάλυση, αυτό που συγκρατεί ο ερευνητής, πέρα από τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος, είναι η παρήγορη διαπίστωση πως δεν έλειπαν τα φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που συμμερίζονταν έμπρακτα τον ανθρώπινο πόνο του συμπολίτη τους.

Ένα τέτοιο πρόσωπο υπήρξε και ο διευθυντής των φυλακών, με το επώνυμο Νίκου, ο οποίος διέθεσε μέχρι πεντάρας τις 10.000 δραχμές που κέρδισε από ένα λαχείο του Στόλου, για την αποφυλάκιση κρατουμένων για χρέη. Του χρωστάνε την ελευθερία τους δεκάδες κρατούμενοι για μερικά κατοστάρικα.

Και το επίμαχο πρωτοσέλιδο καταλήγει με την ακόλουθη αιχμηρή κορωνίδα: «Είναι αίσχος να κρατούνται φυλακισμένοι άνθρωποι οφείλοντες στο Δημόσιο μερικά εκατοστάρικα τα οποία και όταν εισπραχθούν θα εξοδευθούν με σπατάλην δια την πολυτελή αποστολήν εις Γενεύην και Χάγην μερικών χρυσοκανθάρων του υπουργείου των Εξωτερικών ή δια το γαμήλιον ταξείδιον κανενός άλλου υπουργού».




Σ ε  κ ρ ί σ η  κ α ι  τ ο  Χ.Α.Α.  τ ο υ  1 9 3 0

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 1930, στο μεσουράνημα της παγκόσμιας κρίσης, άρχισε μια ανεξέλεγκτη καθοδική κούρσα για τη μετοχή μιας βιομηχανικής εταιρίας, της Ανωνύμου Εταιρίας Ελληνικών Λιπασμάτων, μίας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, που ιδρύθηκε το 1909 από ομάδα τραπεζιτών, βιομηχάνων, εμπόρων και τεχνιτών και ήταν η πρώτη που έκανε παραγωγή χημικών λιπασμάτων στη χώρα.

Η πτώση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη ώστε χρειάστηκε να παρέμβει η Εθνική τράπεζα και με αγορές μεγάλου αριθμού μετοχών, στις συνεδριάσεις της 17ης και 18ης Ιανουαρίου, να αποτρέψει τη γενίκευση του κακού.

Η τονωτική ένεση που κράτησε μόνο λίγες μέρες και ανακούφισε προσωρινά την αγορά.

Στις 22 Ιανουαρίου, ωστόσο σημειώθηκε σοβαρή υποτίμηση όλων των μετοχών που θεωρήθηκε προάγγελος μεγαλύτερης πτώσης. Σε σύσκεψη των μελών του Χρηματιστηρίου εκφράστηκαν φόβοι για επικείμενη καταστροφή.

Κλήθηκε και πάλι η Εθνική Τράπεζα, κατόπιν παρακλήσεων της Επιτροπής του Χρηματιστηρίου να περισώσει την κατάσταση, όπως και έγινε. Προέβη άμεσα σε αθρόες αγορές.

Οι επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΕΤΕ για την υποστήριξη της χρηματαγοράς σε συνδυασμό με την αντίδραση της αγοράς μετά από μεγάλη περίοδο συνεχόμενης πτώσης έφεραν κάποια σταθεροποίηση της κατάστασης.

Συνεχίζεται….



Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρείτε στο λεύκωμα:

Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών





.

3 σχόλια:

  1. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΗΛΙΓΑΔΑΣ23 Απριλίου 2010 στις 10:46 π.μ.

    EΘΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ «Ε.ΛΑ.Σ» ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
    Ευριπίδου 57 – 105 54 Αθήνα
    Τηλ: 210 3241961 – 210 3250220 *** Τηλεομοιότυπο: 210-3244163
    Ιστοσελίδα Internet:http://www.e-tel.gr/elas/ και http://elas.e-e-e.gr/ e-mail: elas@acsmi.gr

    ΠΡΟΣ
    ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ
    ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
    ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Εσείς, όσοι ενεργείτε πλέον ως στρατεύματα κατοχής στα σωθικά του Έθνους. Εσείς, όσοι είσαστε ο εσωτερικός εχθρός και ο καταστροφέας του. Εσείς, όσοι αποδομήσατε τον κοινωνικό μας ιστό. Εσείς, όσοι σύρατε το ελληνικό κράτος στην μιζέρια και στην ανυποληψία. Εσείς, μίσθαρνα όργανα του Διεθνούς Σιωνισμού. Εσείς, οδαλίσκες των Στοών και των Λεσχών. Εσείς, Φαρισαίοι υποκριταί. Εσείς οι ανθέλληνες που ξεφτιλίσατε το Έθνος των Ελλήνων. Εσείς, που απαξιώσατε τον Έλληνα-Άνθρωπο.
    ΣΤΟΠ!!!!!ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!
    Οι Έλληνες, σας προειδοποιούμε για να συνετιστείτε όσο είναι καιρός! Προσέξτε, εσείς και τα φερέφωνά σας ΜΜΕ μήπως ξυπνήστε κρεμασμένοι στην πλατεία Συντάγματος με το ίδιο σχοινί το οποίο περάσατε θηλιά στον λαιμό του ΕΛΛΗΝΑ και τον σέρνετε πίσω από το άρμα της μαφίας, της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ, της Fitch, της Goldman Sachs, της Morgan Stanley, του Τρισέ, της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, της Λέσχης BILDERBERG και της Νέας Τάξης που υπηρετείτε.
    ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ! ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!
    Για τον ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ [Ε.ΛΑ.Σ.]
    Οδυσσέας Τηλιγάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ... ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΔΙΝΟΥΜΕ (Ή, ΑΝΑΛΟΓΩΣ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ) "ΦΑΚΕΛΑΚΙ", ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΟΛΕΜΑ ΤΩΝ "ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ", ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο "ΩΧ-ΑΔΕΛΦΙΣΜΟΣ". ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΩΝ. ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ, ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΜΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
    -Ντρέπομαι ως Έλληνας μετά από δημοσίευση για τόσα σκάνδαλα, βιασμούς συνειδήσεων, εκμετάλευση του λαού και πολιτική σήψη, από αθρώπους που εκλέγαμε για να μας κυβερνήσουν. Άλλος αυτοκτονούσε. άλλο σκότωναν, άλλος απειλούσε με κρυφά video για ατιμίες, ατασθαλίες, ροζ σκάνδαλα και απάτες εις βάρος του λαού, απίστευτες απάτες αλλά και εξυπηρετήσεις ημετέρων, προαγωγές και πτυχία τζάμπα...... ΑΙΣΧΟΣ!!!
    Δυστυχώς δεν τους κρέμασαν ακόμα για εσχάτη προδοσία στο Σύνταγμα δίπλα στο Ναό της Δημοκρατίας. Διότι πρόδωσαν τον όρκο τους για πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, πρόδωσαν το Ναό της Δημοκρατίας, πρόδωσαν τον Ελληνικό λαό και σύλησαν μέχρι πτώχευσης την οικονομία και τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Κράτους.
    Σήμερα αυτοί οι κύριοι κυκλοφορούν ελεύθεροι απολαμβάνοντας τη χλιδή που απέκτησαν από τη λαφυραγώγηση του Ελληνικού Έθνους και τούτο διότι έχουν το πολιτικό άσυλο, δηλ. με απλά λόγια άδεια κατάχρησης του Δημοσίου, Ναί! Ποιος Έλληνας δεν θα ντρεπόταν γι αυτόν τον εξευτελισμό ?
    Ποιος δεν άκουγε κάθε χρόνο το περιβόητο: |σφίχτε το ζωνάρι να φτιάξομε την οικονομία| μέχρι που φάγανε τα λεφτά από τον ιδρώτα του Έλληνα εργαζόμενου ξεπουλώντας την πατρίδα, τη γλώσσα, την οικογένεια, τη θρησκεία, τη υπόληψη του Έλληνα, αυτά χάσαμε, αυτά είναι τα επιτεύγματά τους.
    Τώρα καλούνται οι νομίμως φορολογούμενοι μισθωτοί να πληρώσουν τα δισεκατομμύρια που επί χρόνια έκλεβαν, ποιά θα είναι η τιμωρία των καταχραστών του Δημοσίου? Ο λαός απαιτεί κάθαρση...τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή